Adıyaman’da Zeytincilik


Ülkemizde zeytin yetiştiriciliği için uygun illerden biride Adıyaman’dır.

Adıyaman gezimizden aktaracaklarımıza başlamadan önce Adıyaman'da zeytinciliğin genel durumu hakkında birkaç bilgi vermek istiyorum.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Adıyaman İl Müdürü Adil Alan’dan almış olduğumuz bilgelere göre; Adıyaman zeytinyağı üretiminde Türkiye'de 20.sırada yer almaktadır ve 200-300 bin arası zeytin ağacı bulunan ilde yaklaşık 500 ton zeytinyağı üretilmektedir.

Zeytin alanları son yıllarda artış göstererek 21 bin 300 dekara ulaşmış olup, 4 bin 129 tonluk zeytin üretimi vardır.

Adıyaman gezimizden gördüklerimiz kadarı ile; Son yıllarda nar,bağdem,Antep fıstığı ve cevizin ardından çiftçilerin büyük bölümü zeytinciliğe de başlamış.

Gemlik, ayvalık, domat, sarıulak, manzalina, arbequine zeytin türlerinin yetişebileceği bölgede Zeytincilik son 5 yılda hızlı bir artış göstermiş.Mevcut zeytinliklerin yüzde 90’nında zeytin ağaçları 5-7 yaşları arasında bulunmaktadır.

Bölge çiftçileri ile yaptığımız sohbetlerde;zeytincilikten memnun olduklarını söylediler.Ama Adıyaman'da entegre zeytin endüstri tesislerinin olmadığından da dert yandılar.

Yorumlar